<< Takaisin


Muita kuvia Joensuusta

Ilmakuvia

Kuva 7: Ilmakuva Joensuusta vuodelta 1938. Etualalla urheilukenttä, joka valmistui vuonna 1934 (Pasi Tuunainen).

Kauppakadun ja Siltakadun kulma

Näkymä on lähes sadan vuoden takaa. Puutalojen kattoja korkeammalle nousi Joensuun keskustan kortteleissa vain vuonna 1913 valmistunut Magnus Schjerfbeckin piirtämä tyttökoulu eli nykyinen konservatorion talo. Siltakadun lehmukset ovat vielä kovin nuoria. Joensuun pääkadusta on tehty leveä, vaikka autoista ei ollut juuri tietoakaan. Vasemmanpuoleisessa puutalossa toimi kaupungin yleinen sairaala vuodesta 1865 vuoteen 1896. Sen jälkeen se oli vuokratalona, jossa asui ja työskenteli monta yrittäjää ja käsityöläistä. Heikki Tarma kuvaa taloa Joensuun ensimmäiseksi yrityshautomoksi, sillä monen perheen lapsista tuli uusia kauppiaita ja muita yrittäjiä. Naapuritalossa Kauppakadun toisella puolella toimi muun muassa Ansu Hämäläisen kauppa. Hämäläinen on valokuvannut paljon vanhaa Joensuuta. Kulman pankkihistoria alkoi, kun Savo-Karjalan Osakepankki tuli tontin omistajaksi 1920-luvulla.

Torin ympäristön ensimmäinen korkea kerrostalo valmistui vuonna 1939. Joensuun keskustaan ei tuolloin sallittu rakentaa kuin nelikerroksisia taloja, mutta kun Kiinteistö Oy Pielishovi halusi viisi kerrosta, lupa myönnettiin. Talon nimi vaihtui Kiinteistö Oy Teräskulmaksi, kun kulmassa toiminut rautakauppa Joensuun Rauta muutti nimensä Teräs Oy:ksi. Kulmarapussa on pyöreä, Joensuun ensimmäinen kerrostalohissi. Teräskulman julkisivu uudistui tänä syksynä, mutta ilman erimielisyyksiä kattoterassin lasitus ei onnistunut. Muun muassa Museoviraston ja ely-keskuksen mukaan suojelutaloon ei saanut koskea. Lopulta viime vuoden lokakuussa Joensuun tekninen lautakunta antoi poikkeamisluvan. Vaalean puutalon paikalla olleen tontin osti Pohjoismaiden Yhdyspankki vuonna 1941. Sota viivästytti Yhdyslinnan rakentamista: se valmistui vuonna 1949. Keskustan korkeimmaksi taloksi nousi kuitenkin oikealla oleva vuolikivipintainen Pankkitalo vuonna 1951.

Lähde: www.karjalainen.fi, "Muuttunut kaupunkikuva", 21.1.2014

© 2015 Joensuun Kaupunkikeskustayhdistys ry. Kaikki oikeudet pidätetään. Suunnittelu: J.Töyrylä. Web-toteutus: J Mikkonen.